Computer Networks MCQ-5

image_pdfimage_print

1)Which of the following type of ICMP messages need to be encapsulated into an IP datagram
a)time exceeded
b)multicasting
c)echo reply
d)all of the above

2)Which layer deal with
1)File system transfer
2)Virtual terminals implementation
3)Inter process communication
a)Application
b)Presentation
c)Session
d)Transport

3)Which of the following error detection method consists of just one redundant bit per data unit?
a)Checksum
b)LRC
c)CRC
d)VRC

4)Adaptive or dynamic directory used in packet routing changes
a)within each user session
b)with each user session
c)at system generation time only
d)none of these

5)Which of the following TCP/IP internet protocol a diskless machine uses to obtain its IP address from a server?
a)RDP
b)RARP
c)RIP
d)X.25

6)How many digit of the DNIC(Data Network Identification Code) identify the country?
a)First Three
b)First Four
c)First Five
d)First Six

7)Start and stop bits do not contain an information, but are used in serial communication for
a)error detection
b)synchronization
c)error correction
d)slowing down the communication

8)The frame relay committed information rate represents
a)maximum data rate on the network
b)steady state data rate on the network
c)minimum data rate on the network
d) interface data rate

9)The………measures the number of lost or garbled messages as a fraction of the total sent in the sampling period.
a)Residual Error rate
b)Transfer failure probability
c)Connection release failure probability
d)Connection establishment failure probability

10)Which of the following TCP/IP protocol is used for the file transfer with minimal capability and minimal overhead?
a)RARP
b)FTP
c)TFTP
d)TELNET

 

Answers:
1)d
2)a
3)d
4)a
5)b
6)a
7)b
8)c
9)a
10)c

  • Chetan Gt

    Q 5 ans would be: RARP

    • Kingshuk Dawn

      No yaar if IP is retrieved from Mac ten it’s rarp

      • Himanshu Vaidya

        answer is RARP

  • Tanya

    Answer for Q5 should be RARP..

    “If (i) it is a disk-less computer, or (ii)computer is being connected to the network first time, or if you get a new computer and decide to keep the old NIC. In all these cases RARP works – The host wishing to retrieve its internet address broadcast an RARP query packet that contains its physical address to every host on its physical network. A server on the network recognizes the RARP packet and returns the host’s internet address.”

    • Study Regular

      @disqus_Z8rmE6FiUR:disqus :you are right,actually by mistake i typed the ans up and down of 5 and 6 so sorry for that…….i rectify it and thanks for participate in mcq

  • Tanya

    Answer for Q6 should be option (a)- first three

    “The DNIC has three digits to identify the country (one to identify a zone and two to identify the country within the zone) and one to identify the PDN (allowing only ten in each country). “

    • Himanshu Vaidya

      u r right

    • Susheel Kr. Meena

      The address is made up of the international data number (IDN), which consists of two fields: the 4 digit data network identification code (DNIC) and the (up to) 10 digit national terminal number (NTN)