10 Important MCQ For IBPS IT Officer Mains Exam 2018

1)Which of the following cables is also known as a Ethernet Cable?
a)CAT 1
b)CAT 2
c)CAT 4
d)CAT 5
e)CAT 5

2)Name the location where the operands of zero address instruction method get stored.
a)Accumulators
b)Registers
c)Push Down Stack
d)Cache
e)None of these

3)The physical address can be retrieved from the logical address provided by CPU by using
a)TLB
b)MAR
c)MMU
d)Overlays
e)None of these

4)Two cellphones can transfer data to each other using Bluetooth technology.Which type of network they establish to transfer data?
a)WAN
b)PAN
c)MAN
d)LAN
e)None of these

5)A software that is used to convert high level language into machine language is known as a/an….
a)Compiler
b)Interpreter
c)Assembler
d)Both 2 and 3
e)None of these

6)Which of the following language is a client-side scirpting language?
a)Javascript
b)C++
c)C
d)C#
e)Java

7)Which of the following files are created by websites on a user’s computer to recognise him/her on revisits?
a)Cookies
b)Kitkat
c)Marshmallow
d)Lollipop
e)None of these

8)Which of the following connectors is used as a phone connectors?
a)RJ 11
b)RJ 10
c)RJ 45
d)RJ 41
e)RJ 30

9)Which type of data structure is used to represent internal storage of data in RDBMS efficiently?
a)Linked List
b)B+ Tree
c)Circular Queues
d)Stack
e)None of these

10)Whenever an interrupt is detected by CPU,which of the following action is taken by it?
a)Completes it
b)Discards it
c)Depends on CPU
d)Saves it
e)None of these

 

Answers:
1)a
2)c
3)c
4)b
5)a
6)a
7)a
8)a
9)b
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)When a web page is loading, and the user presses a button on the browser to stop loading the page :
a) the thread loading the page continues with the loading
b) the thread loading the page does not stop, but continues with another task
c) the thread loading the page is paused
d) the thread loading the page is cancelled
e) None of these

2) When one thread immediately terminates the target thread, it is called :
a) Asynchronous cancellation
b) Systematic cancellation
c) Sudden Termination
d) Deferred cancellation
e) None of these

3) When the target thread periodically checks if it should terminate and terminates itself in an orderly manner, it is called :
a) Asynchronous cancellation
b) Systematic cancellation
c) Sudden Termination
d) Deferred cancellation
e) None of these

4) The wait operation of the semaphore basically works on the basic _______ system call.
a) stop()
b) block()
c) hold()
d) wait()
e) None of these

5) The signal operation of the semaphore basically works on the basic _______ system call.
a) continue()
b) wakeup()
c) getup()
d) start()
e) None of these

6) The interrupt vector contains :
a) the interrupts
b) the memory addresses of specialized interrupt handlers
c) the identifiers of interrupts
d) the device addresses
e) None of these

7) An absolute path name begins at the :
a) leaf
b) stem
c) current directory
d) root
e) None of these

8) A relative path name begins at the :
a) leaf
b) stem
c) current directory
d) root
e) None of these

9) When two users keep a subdirectory in their own directories, the structure being referred to is :
a) tree structure
b) cyclic graph directory structure
c) two level directory structure
d) acyclic graph directory
e) None of these

10) Many systems recognize three classifications of users in connection with each file (to condense the access control list) :
a) Owner
b) Group
c) Universe
d) All of the mentioned
e) None of these

 

Answers:
1)d
2)a
3)d
4)b
5)b
6)b
7)d
8)c
9)d
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)The two dimensions of spiral model are
a) diagonal, angular
b) radial, perpendicular
c) radial, angular
d) diagonal, perpendicular
e) None of these

2)The Incremental Model is combination of elements of
a) Build & FIX Model & Waterfall Model
b) Linear Model & RAD Model
c) Linear Model & Prototyping Model
d) Waterfall Model & RAD Model
e) None of these

3)Model preferred to create client/server applications is
a) WINWIN Spiral Model
b) Concurrent Model
c) Spiral Model
d) Incremental Model
e) None of these

4)Spiral model was developed by
a) Victor Bisili
b) Berry Boehm
c) Bev Littlewood
d) Roger Pressman
e) None of these

5)Software evolution does not comprises:
a) Development activities
b) Negotiating with client
c) Maintenance activities
d) Re-engineering activities
e) None of these

6)Which technique is applied to ensure the continued evolution of legacy systems ?
a) Forward engineering
b) Reverse Engineering
c) Reengineering
d) Reverse Engineering and Reengineering
e) None of these

7)Program modularization and Source code translation are the activities of_____________
a) Forward engineering
b) Reverse Engineering
c) Reengineering
d) Reverse Engineering and Reengineering
e) None of these

8)What type of fault remains in the system for some period and then disappears?
a) Permanent
b) Transient
c) Intermittent
d) All of the mentioned
e)None of these

9)Which of the following approaches are used to achieve reliable systems?
a) Fault prevention
b) Fault removal
c) Fault tolerance
d) All of the mentioned
e) None of these

10)Which of the following Error Detection checks is not a part of Application detection?
a) Hardware checks
b) Timing checks
c) Reversal checks
d) Coding checks
e) None of these

 

Answers:
1)c
2)c
3)b
4)b
5)b
6)d
7)c
8)b
9)d
10)a




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)The Unified Modeling Language (UML) has become an effective standard for software modelling.How many different notaions does it have ?
a) Three
b) Four
c) Six
d) Nine
e) None o these

2) Which model in system modelling depicts the dynamic behaviour of the system ?
a) Context Model
b) Behavioral Model
c) Data Model
d) Object Model
e) None of these

3) Which model in system modelling depicts the static nature of the system ?
a) Behavioral Model
b) Context Model
c) Data Model
d) Structural Model
e) None of these

4) Which perspective in system modelling shows the system or data architecture.
a) Structural perspective
b) Behavioral perspective
c) External perspective
d) All of the mentioned
e) None of these

5) The UML supports event-based modeling using ____________ diagrams.
a) Deployment
b) Collaboration
c) State chart
d) All of the mentioned
e) None of these

6) Which of the following term is best define by the statement:”For a component to be composable, all external interactions must take place through publicly defined interfaces”?
a) Standardized
b) Independent
c) Composable
d) Documented
e) None of these

7) A component model defines standards for
a) properties
b) methods
c) mechanisms
d) all of the mentioned
e) None of these

8) A _________ defines a set of standards for components, including interface standards, usage standards, and deployment standards.
a) Component-based software engineering
b) Component composition
c) Component model
d) Component interfaces
e) None of these

9) Which one of the following is a requirement that fits in a developer’s module ?
a) Availability
b) Testability
c) Usability
d) Flexibility
e) None of these

10) How many classification schemes have been developed for NFRs ?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
e) None of these

 

Answers:
1)d
2)b
3)d
4)a
5)c
6)c
7)d
8)c
9)b
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Void pointer can point to which type of objects?
a)int
b)float
c)double
d)all of the mentioned
e)None of these

2)The Knapsack problem is an example of ____________
a)Greedy algorithm
b)2D dynamic programming
c)1D dynamic programming
d)Divide and conquer
e)None of these

3)Which of the following methods can be used to solve the Knapsack problem?
a)Brute force algorithm
b)Recursion
c)Dynamic programming
d)All of the mentioned
e)None of these

4)What is the time complexity of the brute force algorithm used to solve the Knapsack problem?
a)O(n)
b)O(n!)
c)O(2n)
d)O(n3)
e)None of these

5)What is the time complexity of the above dynamic programming implementation of the Knapsack problem with n items and a maximum weight of W?
a)O(n)
b)O(n + w)
c)O(nW)
d)O(n2)
e)None of these

6)What is the space complexity of the above dynamic programming implementation of the Knapsack problem?
a)O(nW)
b)O(n + w)
c)O(n)
d)O(n2)
e)None of these

7)What is the time complexity of the recursive implementation used to find the nth fibonacci term?
a)O(1)
b)O(n2)
c)O(n!)
d)Exponential
e)None of these

8)Consider the strings “PQRSTPQRS” and “PRATPBRQRPS”. What is the length of the longest common subsequence?
a)9
b)8
c)7
d)6
e)None of these

9)Which of the following application makes use of a circular linked list?
a)Undo operation in a text editor
b)Recursive function calls
c)Allocating CPU to resources
d)All of the mentioned
e)None of these

10)Binary Decision Diagram is a type of __________
a)Multigraph
b)Cyclic Graph
c)Directed Acyclic Graph
d)Directed Acyclic Word Graph
e)None of these

 

Answers:
1)d
2)b
3)d
4)c
5)c
6)a
7)d
8)c
9)c
10)c




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Java packages and Fortran subroutine are examples of__________
a)Functions
b)Modules
c)Classes
d)Sub procedures
e)None of these

2)Which of the property of software modularity is incorrect with respect to benefits software modularity?
a)Modules are robust
b)Module can use other modules
c)Modules Can be separately compiled and stored in a library
d)Modules are mostly dependent
e)None of these

3) _______________ is a measure of the degree of interdependence between modules.
a)Cohesion
b)Coupling
c)Classes
d)All of the mentioned
e)None of these

4)Which of the following is the best type of module coupling?
a)Control Coupling
b)Stamp Coupling
c)Data Coupling
d)Content Coupling
e)None of these

5)Which of the following is the worst type of module coupling?
a)Control Coupling
b)Stamp Coupling
c)External Coupling
d)Content Coupling
e)None of these

6)Which of the following is the worst type of module cohesion?
a)Logical Cohesion
b)Temporal Cohesion
c)Functional Cohesion
d)Coincidental Cohesion
e)None of these

7)Which of the following is the best type of module cohesion?
a)Functional Cohesion
b)Temporal Cohesion
c)Functional Cohesion
d)Sequential Cohesion
e)None of these

8)In what type of coupling, the complete data structure is passed from one module to another?
a)Control Coupling
b)Stamp Coupling
c)External Coupling
d)Content Coupling
e)None of these

9)If all tasks must be executed in the same time-span, what type of cohesion is being exhibited?
a)Functional Cohesion
b)Temporal Cohesion
c)Functional Cohesion
d)Sequential Cohesion
e)None of these

10)Quality Management in software engineering is also known as
a)SQA
b)SQM
c)SQI
d)SQA and SQM
e)None of these

 

Answers:
1)b
2)d
3)b
4)c
5)c
6)d
7)a
8)b
9)b
10)a




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Disadvantage of dynamic RAM over static RAM is
a)Higher power consumption
b)Variable speed
c)Need to refresh the capacitor charge every once in two milli second
d)Lower packing density
e)None of these

2)What is a hash table?
a)A structure that maps values to keys
b)A structure that maps keys to values
c)A structure used for storage
d)A structure used to implement stack and queue
e)None of these

3)If several elements are competing for the same bucket in the hash table, what is it called?
a)Diffusion
b)Replication
c)Collision
d)Variable
e)None of these

4)Pancake Sorting appears in which of the following?
a)Frequency Scaling
b)Storage Virtualization
c)Parallel Processing
d)Neural Networking
e)None of these

5)When we realize a specific implementation of a pancake algorithm, every move when we find the greatest of the sized array and flipping can be modeled through __________
a)Combinations
b)Exponential functions
c)Logarithmic functions
d)Permutations
e)None of these

6)The Pancake Problems (1975, 1979, 1973) did NOT involve which of the following people?
a)Bill Gates
b)Jacob Goodman
c)Christos Papadimitriou
d)John Goodman
e)None of these

7)A dynamic RAM consists of
a)6 transistors
b)2 transistors and 2 capacitors
c)1 transistor and 1 capacitor
d)4 transistors
e)None of these

8) In a virtual memory system the address space specified by the address lines of the CPU must be ———–than the physical memory size and ———–than the secondary storage size.
a)smaller, smaller
b)larger, larger
c)smaller, larger
d)larger, smaller
e)None of these

9)Which of the following is NOT a Catalan number?
a)1
b)5
c)14
d)43
e)None of these

10)Which of the following methods can be used to find the nth Catalan number?
a)Recursion
b)Binomial coefficients
c)Dynamic programming
d)All of the mentioned
e)None of these

 

Answers:
1)c
2)b
3)c
4)c
5)d
6)d
7)c
8)d
9)d
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Which of these best describes an array?
a)A data structure that shows a hierarchical behavior
b)Container of objects of similar types
c)Container of objects of mixed types
d)All of the mentioned
e)None of these

2)Assuming int is of 4 bytes, what is the size of int arr[15];?
a)15
b)30
c)45
d)60
e)None of these

3)The amount of uncertainty in a system of symbol is called
a)Bandwidth
b)Loss
c)Entropy
d)Quantum
e)None of these

4)Working of the WAH generally involves
a)telephone lines
b)micro waves
c)satellites
d)all of these
e)None of these

5)Different computers are connected to a LAN by a cable and
a)interface card
b)modem
c)special wires
d)telephone lines
e)None of these

6)Which of the following methods can be used to search an element in a linked list?
a)Iterative linear search
b)Iterative binary search
c)Recursive binary search
d)All of the mentioned
e)None of these

7)What is the time complexity of the above implementation of linear search on a linked list?
a)O(1)
b)O(n)
c)O(n2)
d)O(n3)
e)None of these

8)Breadth First Search is equivalent to which of the traversal in the Binary Trees?
a)Pre-order Traversal
b)Post-order Traversal
c)Level-order Traversal
d)In-order Traversal
e)None of these

9)Desirable characteristic(s) of a memory system is(are)
a)Speed and reliability
b)Low power consumption
c)Durability and compactness
d)All of these
e)None of these

10)Generally , the refreshing rate of dynamic RAMs is approximately once in
a)Two micro second
b)Two milli second
c)Sixty four milli second
d)Four milli second
e)None of these

 

Answers:
1)b
2)d
3)c
4)d
5)a
6)a
7)b
8)c
9)d
10)b




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Logical extension of computation migration is
a)process migration
b)system migration
c)thread migration
d)data migration
e)None of these

2)Processes on the remote systems are identified by
a)host ID
b)host name and identifier
c)identifier
d)process ID
e)None of these

3)A systems that use approximate reasoning to process ambiguous data, is
a)neural network
b)genetic algorithm
c)fuzzy logic
d)intelligent agent
e)None of these

4)Planning that concentrates on determining a few key areas where a manager feels performance information is vital to the success of the organization is
a)critical success factor
b)business system planning
c)information technology architecture
d)application
e)None of these

5)Which routing technique is used in distributed system?
a)fixed routing
b)virtual routing
c)dynamic routing
d)all of the mentioned
e)None of these

6) _______ allows you to connect and login to a remote computer
a) SMTP
b) FTP
c) HTTP
d)Telnet
d) None of these

7)Includes acquisition testing, training and conversion to a new system
a)computer industry
b)implementation process
c)hardware
d)software
e)None of these

8)Performance, cost, reliability, technology, and ergonomics are examples of
a)hardware
b)software
c)implementation process
d)computer industry
e)None of these

9)What is correct way the segmentation program address is stored ?
a)name, offset
b)start, stop
c)access, rights
d)offset, rights
e)None of these

10)How many layers does Internet model ISO consists of ?
a)Three
b)Five
c)Seven
d)Eight
e)None of these

 

 

Answers:
1)a
2)b
3)c
4)d
5)d
6)d
7)b
8)a
9)a
10)c




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Which of the following are the valid relationships in Use Case Diagrams
a)Generalization
b)Include
c)Extend
d)All of the mentioned
e)None of these

2)The item of documentation added to the description of the new system is
a)feedback
b)control review
c)problem overview
d)I/O analysis
e)None of these

3)Referring to the attached diagram, the arrow indicates:
a)Navigability
b)Dependency
c)Association
d)Refers to
e)None of these

4)When users are involved in complex tasks, the demand on __________ can be significant.
a)short-term memory
b)shortcuts
c)objects that appear on the screen
d)all of the mentioned
e)None of these

5)A person who writes a programmes for running the hardware of a computer is called
a)system analyst
b)system designer
c)data processor
d)programmer
e)None of these

6)What incorporates data, architectural, interface, and procedural representations of the software?
a)design model
b)user’s model
c)mental image
d)system image
e)None of these

7)What establishes the profile of end-users of the system?
a)design model
b)user’s model
c)mental image
d)system image
e)None of these

8)System implementation phase entails
a)parallel runs
b)pilot runs
c)system checkouts
d)all of these
e)None of these

9)A knowledge-based information system that acts as an expert consultant to users in a specific application area, select one answer
a)application
b)expert system
c)benefits and limitations
d)knowledge base
e)None of these

10)Which of the following is an essential principle of an architecture?
a)Consistency
b)Reliability
c)Scalability
d)All of the mentioned
e)None of these

 

Answers:
1)d
2)a
3)a
4)a
5)d
6)a
7)b
8)c
9)b
10)d