DBMS MCQ-5

1)Which JDBC driver Type(s) can be used in either applet or servlet code?
a)Both Type 1 and Type 2
b)Both Type 1 and Type 3
c)Both Type 3 and Type 4
d)Type 4 only

2)________ is considered to be one of the foundations of data access in the Microsoft world.
a)ODBC
b)OLE DB
c)JPCD
d)ADO

3)What is sent to the user via HTTP, invoked using the HTTP protocol on the user’s computer, and run on the user’s computer as an application?
a)A Java application
b)A Java applet
c)A Java servlet
d)None of the above is correct.

4)A snowflake schema is which of the following types of tables?
a)Fact
b)Dimension
c)Helper
d)All of the above

5)The most popular way to materialize XML documents is to use:
a)DTD.
b)XSLT.
c)HTML.
d)SOAP.

6)In OLE DB, actions that an object can perform are called:
a)properties.
b)collections.
c)methods.
d)abstractions.

7)A star schema has what type of relationship between a dimension and fact table?
a)Many-to-many
b)One-to-one
c)One-to-many
d)All of the above.

8)How many copies of a JSP page can be in memory at a time?
a)One
b)Two
c)Three
d)Unlimited

9)If the XML data instance conforms to the DTD, the document is said to be:
a)type-invalid.
b)type-valid.
c)not-type-valid.
d)an HTML document.

10)When using ODBC, which of the following serves as an intermediary between the application and the DBMS drivers?
Aa)Data source
b)Driver
c)Driver manager
d)OLE DB

 

Answers:

1)c
2)b
3)b
4)d
5)b
6)c
7)c
8)a
9)b
10)c




DBMS MCQ-4

1)Which privilege is required to create a database?
(A) SYSDBA
(B) DBA
(C) SYSOPER
(D) RESOURCE

2)Which Normal Form(NF) is considered adequate for normal relational database design?
(A) 2NF
(B) 5NF
(C) 4NF
(D) 3NF

3)A Foreign key in one table points to a ________ key in another table.
(A) Alternate
(B) Default
(C) Primary
(D) None of the above

4)In SQL, the spaces at the end of the string are removed by _______ function 
(A) Lower
(B) String
(C) Trim
(D) None of the above

5)The highest level in the hierarchy of data organization is called________
(A) data base
(B) data file
(C) data record
(D) None of the above

6)_______ is the process of organizing data into related tables.
(A) Generalization
(B) Normalization
(C) Specialization
(D) None of the above

7)Which of the following keyword can be used to return different values?
(A) SELECT
(B) GET
(C) OPEN
(D) DISTINCT

8)Which of the following field type is used to store photograph of employees?
(A) Memo
(B) Picture
(C) OLE
(D) Photo

9)Which of the following is standard interactive and programming language for getting information from and updating a database.
(A) SQL
(B) PHP
(C) ASP
(D) None of the above

10)Which TCL command is used to permanently save any transaction into database?
(A) rollback
(B) savepoint
(C) commit
(D) None of the above

Answers:
1)a
2)d
3)c
4)c
5)a
6)b
7)d
8)c
9)a
10)c




DBMS MCQ-3

1)Each block of B tress of order ‘n’ can have
a)n-1 key values, and n pointers
b)n+1 key values, and n pointers
c)n key values, and n+1 pointers
d)Cannot be determined

2)Which normal form is considered adequate for relational database design?
a)2NF
b)3NF
c)4NF
d)BCNF

3)The concept of locking can be used to solve the problems of 
a)Lost Updates
b)Uncommited dependency
c)Inconsistent data
d)All of the above

4)When the number of buckets or the bucket address range changes with file, it is called 
a)Hashing
b)Extendable Hashing
c)Inverted index Hashing
d)None of the above

5)Blocking factor is applicable for ………….. organization
a)Spanned
b)Un-spanned
c)Both
d)None

6)A correlate sub-query always executes in
a)Top-Bottom
b)Bottom-Top
c)Top-Bottom-Top
d)None of these

7)Access time in B+ trees 
a)Varies
b)Constant
c)Cannot say
d)Both a and b

8)The five aggregation operations in SQL is 
a)SUM, AVG, IN ALL, ANY
b)SUM, AVG, MIN, MAX, DISTINCT
c)SUM, AVG, MIN,MAX,COUNT
d)SUM, AVG,IN, DISTINCT,COUNT

9)Deadlock in database system is an example of…
a)User error
b)Consistency error
c)System error
d)None of these

10)Which language is used to define the integrity constraints?
a)DDL
b)DML
c)DCL
d)None of these

Answers:
1)a
2)b
3)d
4)b
5)b
6)c
7)b
8)c
9)c
10)a




DBMS MCQ-2

1)Locking may cause which of the following problems?
a)Deadlock
b)Versioning
c)Versioning & deadlock
d)Erroneous updates
e)Erroneous updates and deadlock

2)Which of the following are placeholders for literal values in a SQL query being sent to the database?
a)reduction and resolution variables
b)resolution variables
c)reduction variables
d)assimilation variables
e)bind variables

3)What is meant by type in RDBMS?
a)Domain
b)Range
c)Named set of value
d)Both a and c
e)None of these

4)What are the function of DCL?
a)handling the authorization aspects of data
b)permitting the user to control who has access to see or manipulate data within the database
c)both a and b
d)a only
e)None of these

5)Which database level is closest to the users?
a)External
b)Internal
c)Physical
d)Conceptual
e)None of these

6)Fifth Normal Form is concerned with
a)Functional dependency
b)Multi-valued Dependency
c)Join Dependency
d)Domain Key
e)None of these

7)In E-R diagram, the term cardinality is a synonym for the term………
a)Attributes
b)Degree
c)Entities
d)Cartesian
e)None of these

8)Rows of a relation are called:
a)Relation
b)Tuples
c)Data Structures
d)An entity
e)None of these

9)An Oracle server index———
a)Is a schema object
b)Is used to speed up the retrieval of rows by using a pointer
c)Is independent of the table its indexes
d)All of the above
e)None of these

10)In Oracle, what is the default number of transactions that MAXTRANS is set to if not specified?
a)512
b)10
c)40
d)1
e)255

Answers:
1)a
2)e
3)d
4)c
5)a
6)c
7)b
8)b
9)d
10)e




DBMS MCQ-1

1)A set of programs that handle firm’s database responsibilities is called a
a)Database Management System(DBMS)
b)Database Processing System(DBPS)
c)Data Management System(DMS)
d)All of the above
e)None of these

2)Which of the following is used with database?
a)EDI
b)Credit card
c)ATM
d)Payment Gateway
e)Data mining

3)In Oracle, who owns the data dictionary?
a)Oracle
b)SYS
c)The DBA
d)System
e)None of these

4)The language used in application programs to request data from the DBMS is referred to as the
a)DML
b)DDL
c)Query Language
d)DCL
e)None of these

5)An indexing operation
a)Sorts a file using a single key
b)Sorts file using two keys
c)Establishes an index for a file
d)Both a and c
e)None of these

6)In SQL, which command is used to changes data in a data table?
a)Update
b)Insert
c)Browse
d)Append
e)None of these

7)An Oracle server index……..
a)Is a schema object
b)Is used to speed up the retrieval of rows by using a pointer
c)Is independent of the table it indexes
d)All of the above
e)None of these

8)Aggregation is special form of ……..
a)Object
b)Specialization
c)Generalization
d)Association
e)None of these

9)Which command is used to redefine a column of the table in SQL?
a)Alter Table
b)Modify Table
c)All of the Above
d)Define Table
e)None of these

10)Data mining evolve as a mechanism to cater the limitations of ……….system to deal massive data sets with high dimensionality, new data type, multiple heterogenous data resources etc.
a)OLTP
b)OLAP
c)DSS
d)DWH
e)None of these

Answers:
1)d
2)e
3)b
4)a
5)c
6)a
7)d
8)d
9)a
10)a