Banking Awareness MCQ-6 For Indian/Syndicate Manipal PO Exam

image_pdfimage_print

1)A right to keep possession of property belonging to another person until a debt owned by that
person is discharged is called as:
a) Lien
b) Mortgage
c) Custody
d) None of these

2)When Aggregate supply is less than aggregate demand is then:
a) Deflation Occurs
b) Inflation Occurs
c) Stability Occurs
d) None of these

3)Conversion of Physical form of share into electronic form is called:
a) E-Share
b) DEMAT
c) Online Share Cards
d) None of these

4)KYC policy has been actually innovated by:
a) Fed Reserve of USA
b) Basel committee
c) RBI
d) GOI, Ministry of Finance

5)The amount of cash funds that the banks have to maintain with RBI is known as:
a) Repo Rate
b) Cash Reserve Ratio
c) Base Rate
d) Mortgage Rate

6)Which of the following term is not related to Banking/Finance operations:
a) Consolidation
b) Provision Coverage Ratio
c) Commodification
d) None of These

7)The term SMART MONEY refers to:
a) Travellers Cheque
b) Internet Banking
c) Credit Cards
d) None of These

8)Which of the following is not required for opening a bank account:
a) Identity Proof
b) Domicile Certificate
c) Recent Photographs
d) None of These

9)Reserve Bank of India was set up on the recommendations of which of the following commission/committee:
a) D R Mehta Commission
b) Basel Committee
c) Royal Commission on Indian Currency and Finance
d) None of These

10)CRYPTO-CURRENCY is:
a) Currency of A Country
b) Digital Medium of Exchange
c) Plastic Money
d) None of These

Answers:
1)a
2)b
3)b
4)b
5)b
6)a
7)c
8)b
9)c
10)b

  • Surya

    Thank you sir, please upload more videos on banking and financial awareness