10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Disadvantage of dynamic RAM over static RAM is
a)Higher power consumption
b)Variable speed
c)Need to refresh the capacitor charge every once in two milli second
d)Lower packing density
e)None of these

2)What is a hash table?
a)A structure that maps values to keys
b)A structure that maps keys to values
c)A structure used for storage
d)A structure used to implement stack and queue
e)None of these

3)If several elements are competing for the same bucket in the hash table, what is it called?
a)Diffusion
b)Replication
c)Collision
d)Variable
e)None of these

4)Pancake Sorting appears in which of the following?
a)Frequency Scaling
b)Storage Virtualization
c)Parallel Processing
d)Neural Networking
e)None of these

5)When we realize a specific implementation of a pancake algorithm, every move when we find the greatest of the sized array and flipping can be modeled through __________
a)Combinations
b)Exponential functions
c)Logarithmic functions
d)Permutations
e)None of these

6)The Pancake Problems (1975, 1979, 1973) did NOT involve which of the following people?
a)Bill Gates
b)Jacob Goodman
c)Christos Papadimitriou
d)John Goodman
e)None of these

7)A dynamic RAM consists of
a)6 transistors
b)2 transistors and 2 capacitors
c)1 transistor and 1 capacitor
d)4 transistors
e)None of these

8) In a virtual memory system the address space specified by the address lines of the CPU must be ———–than the physical memory size and ———–than the secondary storage size.
a)smaller, smaller
b)larger, larger
c)smaller, larger
d)larger, smaller
e)None of these

9)Which of the following is NOT a Catalan number?
a)1
b)5
c)14
d)43
e)None of these

10)Which of the following methods can be used to find the nth Catalan number?
a)Recursion
b)Binomial coefficients
c)Dynamic programming
d)All of the mentioned
e)None of these

 

Answers:
1)c
2)b
3)c
4)c
5)d
6)d
7)c
8)d
9)d
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Which of these best describes an array?
a)A data structure that shows a hierarchical behavior
b)Container of objects of similar types
c)Container of objects of mixed types
d)All of the mentioned
e)None of these

2)Assuming int is of 4 bytes, what is the size of int arr[15];?
a)15
b)30
c)45
d)60
e)None of these

3)The amount of uncertainty in a system of symbol is called
a)Bandwidth
b)Loss
c)Entropy
d)Quantum
e)None of these

4)Working of the WAH generally involves
a)telephone lines
b)micro waves
c)satellites
d)all of these
e)None of these

5)Different computers are connected to a LAN by a cable and
a)interface card
b)modem
c)special wires
d)telephone lines
e)None of these

6)Which of the following methods can be used to search an element in a linked list?
a)Iterative linear search
b)Iterative binary search
c)Recursive binary search
d)All of the mentioned
e)None of these

7)What is the time complexity of the above implementation of linear search on a linked list?
a)O(1)
b)O(n)
c)O(n2)
d)O(n3)
e)None of these

8)Breadth First Search is equivalent to which of the traversal in the Binary Trees?
a)Pre-order Traversal
b)Post-order Traversal
c)Level-order Traversal
d)In-order Traversal
e)None of these

9)Desirable characteristic(s) of a memory system is(are)
a)Speed and reliability
b)Low power consumption
c)Durability and compactness
d)All of these
e)None of these

10)Generally , the refreshing rate of dynamic RAMs is approximately once in
a)Two micro second
b)Two milli second
c)Sixty four milli second
d)Four milli second
e)None of these

 

Answers:
1)b
2)d
3)c
4)d
5)a
6)a
7)b
8)c
9)d
10)b




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Logical extension of computation migration is
a)process migration
b)system migration
c)thread migration
d)data migration
e)None of these

2)Processes on the remote systems are identified by
a)host ID
b)host name and identifier
c)identifier
d)process ID
e)None of these

3)A systems that use approximate reasoning to process ambiguous data, is
a)neural network
b)genetic algorithm
c)fuzzy logic
d)intelligent agent
e)None of these

4)Planning that concentrates on determining a few key areas where a manager feels performance information is vital to the success of the organization is
a)critical success factor
b)business system planning
c)information technology architecture
d)application
e)None of these

5)Which routing technique is used in distributed system?
a)fixed routing
b)virtual routing
c)dynamic routing
d)all of the mentioned
e)None of these

6) _______ allows you to connect and login to a remote computer
a) SMTP
b) FTP
c) HTTP
d)Telnet
d) None of these

7)Includes acquisition testing, training and conversion to a new system
a)computer industry
b)implementation process
c)hardware
d)software
e)None of these

8)Performance, cost, reliability, technology, and ergonomics are examples of
a)hardware
b)software
c)implementation process
d)computer industry
e)None of these

9)What is correct way the segmentation program address is stored ?
a)name, offset
b)start, stop
c)access, rights
d)offset, rights
e)None of these

10)How many layers does Internet model ISO consists of ?
a)Three
b)Five
c)Seven
d)Eight
e)None of these

 

 

Answers:
1)a
2)b
3)c
4)d
5)d
6)d
7)b
8)a
9)a
10)c




Work Hard In Silence, Let Your Success Be Your Noise(Success Story One Of Our Study Regular Member)

One of our Study Regular member who cleared two written exam (IBPS RRB Scale-2 IT Officer and AICIL Exam 2017) and also scored 148 in SSC Scientific Assistant Exam 2017.Firstly Congratulation to him and All the Best For Interview.

—————————————————Strategy—————————————————————–

My limitations.. I suffer from a chronic illness…I haven’t did any mock tests for quant or reasoning. Couldn’t practice aptitude. My goal was to attempt English, Computer Awareness, Financial Awareness and Professional Knowledge with good accuracy. I didn’t had speed because of lack of practice so I chosed accuracy over my average speed.

Sources for Professional Knowledge Subjects:
(1)DMBS – Korth 6th Edition
No need to read whole book. Study important chapters. For ex I skipped Chapter 9 (Application Design and Development). Atleast read chapters on DBMS basics, SQL, ERD, Normalization, Data Storage, Transaction Management. There’s a Case Study on Oracle (Part 9. Chapter 28 Oracle). Read that too
(2)DBMS – Raghu Ram Krishnan 3rd Edition
Read it for SQL
(3)Computer Networks – Data Communications and Networking 5th Edition by Forouzan
I had enough time to read the whole book. But 1st layer – Physical Layer topic is very lengthy. You may skip chapters in Physical Layer as not all chapters are of use.
(4)Software Engineering (SE) – Pressman 7 th Edition.
No need to read whole book. Read important topics like SE basics, Software process model, Software Testing ,Agile Development ( IBPS started asking questions on Agile Methodology like questions on Scrum Master, Product owner, Stand up meeting etc. ) ,UML.
(5)Data Mining – Concepts and Techniques 3rd Edition by Micheline Kamber
Atleast read the basics. Read the beginning chapters. 1st 4 or 5 chapters from the book. It contains chapter on Data warehousing too.
(6)Data Structure – “Data Structures using C by Reema Thareja”. Read little bit from it. I still have my DS notes from a coaching centre. Make sure your concepts are clear…Know the basics of different sorting techniques, linked list etc.
(7)Operating System – Galvin 9th Edition.
(8) Computer System Architecture – Morris Mano
(9)Algorithm – by Udi Manber . Pick any nice book you like.
(10)Cloud Computing – Tutorialspoint
(11)Compiler Design, Automata – Tutorialspoint
(12)Network Security – “Network Security 4th Edition by William Stallings”. Nice and short book. Enough to clear basics if you have any doubts on any topic.
(13)Web Designing – W3schools.com or any nice tutorial.
I have read the book “Web Programming – Building Internet Applications 2nd Edition by Chris Bates” too.
(14)UNIX – The Ultimate Guide 3rd Edition by Sumitabha Das. Very nice book to clear basics on UNIX, its commands etc.

(15) C,C++,Java,PHP,HTML,JavaScript,ASP.NET etc from tutorialspoint. One can refer a standard book to clear basics . IBPS is asking questions on C++,basic questions on OOPS. Be clear with your basics.
As we don’t have enough time to read whole book on each language, better go for tutorials. I have read the tutorials downloaded from ebooktutorials.in . Uploaded them in Google Drive folder and sharing. Please find the Drive link below.
https://drive.google.com/open?id=17RVGKw2-iZLRfA9cUb3fox7xrKnErrln
(16)” CISSP – 7th Edition by James Michael Stewart ” – read only BCP and DRP .
(17)Study Regular ebook for revision
(18)MCQs from sanfoundry.com, studyregular MCQs PDF,siteforinfotech.com.. Answers might be wrong sometime in MCQs given in website. Please be careful. Think whenever you read questions.

Sources for English
(1)Wren and Martin for Grammar and Descriptive Writing . Make sure you read Book II Part II Correct Usage in Wren and Martin book. Book II Part IV has chapters on Essay, Precis and Letter Writing.
(2)Objective General English by S P Bakshi – for vocabulary like Antonyms, Synonyms etc.
(3)Any newspaper – I read “The Hindi”. Reading newspaper will help in Vocabulary, Reading Comprehension, Cloze test, Fillers, Parajumbles, essay writing, precis writing etc.
Read Editorials so that you can understand how to write an essay, increase the ability to understand passages.
Read Economy section too if possible. (AICIL precis writing was based on RBI Monetary policy.)


Sources for Quant
(1)Quicker Maths – Tyra
(2)Amar Sir – youtube channel for Quant especially for DI,Series

Sources for Reasoning
(1)Study Smart especially his puzzles, inequality (very nicely explained) etc.
(2)Competitive Reasoning book by Kiran Prakashan
(3)Previous questions asked by IBPS from Study Smart explanation videos

Sources for Financial Awareness (IBPS RRB Scale 2 IT Officer)
They asked questions on theoretical rather than on Current Affairs this time in 2017.
Current Affairs
(1)The Hindu Review of Bankers Adda (must). I copied whatever I needed for RRB Scale 2 like RBI, Banking news etc.
(2)Gradeup , Affairscloud, India bix quizzes.
Theory
(1)Mrunal videos on Indian Economy, Banking basics
(2)Indian Economy by Ramesh Singh


Sources for Computer Awareness
(1) http://www.bankersadda.com/p/computer.html




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Which of the following are the valid relationships in Use Case Diagrams
a)Generalization
b)Include
c)Extend
d)All of the mentioned
e)None of these

2)The item of documentation added to the description of the new system is
a)feedback
b)control review
c)problem overview
d)I/O analysis
e)None of these

3)Referring to the attached diagram, the arrow indicates:
a)Navigability
b)Dependency
c)Association
d)Refers to
e)None of these

4)When users are involved in complex tasks, the demand on __________ can be significant.
a)short-term memory
b)shortcuts
c)objects that appear on the screen
d)all of the mentioned
e)None of these

5)A person who writes a programmes for running the hardware of a computer is called
a)system analyst
b)system designer
c)data processor
d)programmer
e)None of these

6)What incorporates data, architectural, interface, and procedural representations of the software?
a)design model
b)user’s model
c)mental image
d)system image
e)None of these

7)What establishes the profile of end-users of the system?
a)design model
b)user’s model
c)mental image
d)system image
e)None of these

8)System implementation phase entails
a)parallel runs
b)pilot runs
c)system checkouts
d)all of these
e)None of these

9)A knowledge-based information system that acts as an expert consultant to users in a specific application area, select one answer
a)application
b)expert system
c)benefits and limitations
d)knowledge base
e)None of these

10)Which of the following is an essential principle of an architecture?
a)Consistency
b)Reliability
c)Scalability
d)All of the mentioned
e)None of these

 

Answers:
1)d
2)a
3)a
4)a
5)d
6)a
7)b
8)c
9)b
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Which of the following features of UNIX may be used for inter process communication?
a)Signals
b)Pipes
c)Semaphore
d)All of these
e)None of these

2)dev/null
a)Is a file
b)Has write permission for all
c)Is the UNIX built – in dustbin
d)All of these
e)None of these

3)From the following, which is not a common file permission ?
a)Stop
b)Write
c)Execute
d)Read
e)None of these

4)Which of the following is least secure method of authentication ?
a)Key card
b)Pattern
c)Password
d)Fingerprint
e)None of these

5)Which of the following is a strong password ?
a)P@assw0rd
b)12aug1998
c)Mumbai22
d)!augustdelhi
e)None of these

6)Files that store data in the same format as used in program are called
a)Text file
b)Binary file
c)Core
d)Source file
e)None of these

7)The file that stores an integer as a sequence of characters is a
a)Core file
b)Binary file
c)Text file
d)Source file
e)None of these

8)What does Light Directory Access Protocol (LDAP) doesn’t store ?
a)Users
b)Address
c)Operation
d)Password
e)None of these

9)Multipartite viruses attack on
a)files
b)memory
c)boot sector
d)All of these
e)None of these

10)Which of the following are not filter programs?
a)sort
b)grep
c)cat
d)date
e)None of these

 

Answers:
1)d
2)d
3)a
4)c
5)a
6)b
7)c
8)b
9)d
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)A computer system that serves as a filter for access to and from other networks by a company’s networked computers are
a)Firewall
b)Audit trade
c)Encryption
d)Controls for end user computing
e)None of these

2)Identify a fourth generation language(4GL) from the given below.
a)COBOL
b)Unix shell
c)C
d)Pascal
e)None of these

3)4GL is an example of ______________ processing.
a)White box
b)Black box
c)Operational
d)Modularity
e)None of these

4)Scrambling data during its transmission for
a)Encryption
b)Biometric controls
c)Security codes
d)Audit trade
e)None of these

5)Using computers to steal money, service software or data is called
a)Hacking
b)Software
c)Computer crime
d)Computer laws
e)None of these

6)Which of the following 4GLs invented at IBM and subsequently adopted by ANSI and ISO as the standard language for managing structured data?
a)Java
b)C
c)C++
d)SQL
e)None of these

7)In XP Increments are delivered to customers every _______ weeks.
a)Three
b)Two
c)Four
d)One
e)None of these

8)How many phases are there in Brainstorming ?
a)One
b)Four
c)Three
d)Five
e)None of these

9)A substitute module used in testing top down designs is the
a)stub module
b)test module
c)sub module
d)controls
e)None of these

10)To ensure that available resources are properly distributed, a system will implement
a)Controls
b)Variable
c)Limit factor
d)Constraints
e)None of these

 

Answers:
1)a
2)b
3)b
4)a
5)c
6)d
7)b
8)c
9)a
10)a




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)A list integers is read in, one at a time, and a binary search tree is constructed. Next the tree is traversed would result in a printout which duplicates the original order of the list of integers?
a)Pre – order
b)Post – order
c)In – order
d)All of these
e)None of these

2)Which of the following need not to be a binary tree ?
a)Tree
b)B –Tree
c)AVL – Tree
d)Search Tree
e)None of these

3)Which data structure can be used suitably to solve the Tower of Hanoi problem?
a)Stack
b)Queue
c)Heap
d)Binary
e)None of these

4)Which of the following bitwise operations will you use to set a particular bit to 1?
a)AND
b)OR
c)NOR
d)XOR
e)None of these

5)Which of the following can never be sent by call-by-value?
a)Array
b)Variable
c)Reference
d)Structures
e)None of these

6)Relational operators cannot be used on:
a)Float
b)Char
c)Structure
d)Integer
e)None of these

7)Which of the following bitwise operations will you use to toggle a particular bit?
a)OR
b)NOR
c)NAND
d)XOR
e)None of these

8)Which of the following bitwise operations will you use to set a particular bit to 0?
a)AND
b)NAND
c)NOT
d)XOR
e)None of these

9)Which among the following is odd one out?
a)printf
b)scanf
c)putchar
d)fprintf
e)None of these

10)Which class in Java can be used to represent bit array?
a)Stream
b)Array
c)Vector
d)BitSet
e)None of these

 

Answers:
1)e
2)b
3)a
4)b
5)a
6)c
7)d
8)a
9)b
10)d




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)The intersection operator is used to get the _____ tuples.
a)Different
b)Common
c)Repeating
d)All
e)None of these

2)C++ was originally developed by;
a)Clocksin and Mellish
b)Donald E. Knuth
c)Sir Richard Hadlee
d)Bjame Storustrup
e)None of these

3)The number of attributes in relation is called as its
a)Degree
b)Entity
c)RAID
d)Interface
e)None of these

4)Which of the following are procedural languages?
a)C
b)Java
c)Pascal
d)Both (a) and (c)
e)None of these

5)_____ clause is an additional filter that is applied to the result.
a)Select
b)Order
c)Having
d)Group
e)None of these

6)cout stands for
a)Common Output
b)Call Output
c)Character Output
d)Class Output
e)None of these

7)_________ joins are SQL server default
a)Inner
b)Outer
c)Null
d)Like
e)None of these

8)The fields in a structure of a C program are by default
a)class
b)public
c)private
d)All
e)None of these

9)At what point of time a variable comes into existence in memory is determined by its
a)Scope
b)Inline
c)Static
d)Storage class
e)None of these

10)The____condition allows a general predicate over the relations being joined.
a)On
b)Of
c)Set
d)Where
e)None of these

 

Answers:
1)b
2)d
3)a
4)d
5)c
6)c
7)a
8)b
9)d
10)a




10 MCQ For IBPS IT Officer Exam 2017

1)Efficiency in a software product does not include ________
a)Functional
b)Licensing
c)Refinement
d)Processing time
e)None of these

2)Checking quality of software in both simulated and live environments is known as
a)Validation
b)Validity
c)Data design
d)Random
e)None of these

3)Which of these are not among the eight principles followed by Software Engineering Code of Ethics and Professional Practice ?
a)PUBLIC
b)PROFESSION
c)PRODUCT
d)ENVIRONMENT
e)None of these

4)Which of these does not affect different types of software as a whole?
a)Security
b)Programming
c)Flexibility
d)Storing
e)None of these

5)The best file organization in which one has to process all data records in a file called
a)Sequential
b)Random access
c)Processing
d)Microsoft project
e)None of these

6)Coding and testing is done in following manner :
a)Adhoc
b)Cross sectional
c)Quicken
d)Acrobat
e)None of these

7)Build & Fix Model is suitable for programming exercises of ___________ LOC (Line of Code).
a)200 – 300
b)400 – 500
c)100 – 200
d)100 – 300
e)None of these

8)The largest percentage of total life cycle cost of software is:
a)Design cost
b)Maintenance cost
c)Corel
d)Adobe
e)None of these

9)Which one of the following is not a phase of Prototyping Model?
a)Coding
b)Codes
c)Samples
d)Network
e)None of these

10)The spiral model was originally proposed by
a)Barry Boehm
b)Royce
c)Pressman
d)IBM
e)None of these

 

Answers:
1)b
2)a
3)d
4)c
5)a
6)b
7)c
8)b
9)a
10)a