15 MCQ PAPER-2(CS/IT) FOR SSC Scientific Assistant|NIC|IBPS Exam 2017

image_pdfimage_print

1) What was the name of first computer designed by Charlse Babbage?
a)Analytical Engine
b)Difference Engine
c)Colossus
d)ENIAC

2) Which was the first electronics digital programmable computing device?
a)Analytical Engine
b)Difference Engine
c)Colossus
d)ENIAC

3) EDSAC stands for __________.
a)Electronic Delay Storage Automatic Calculator
b)Electronic Delay Storage Automatic Computer
c)Electronic Data Storage Automatic Calculator
d)Electronic Data Storage Automatic Computer

4) EDVAC stands for __________.
a)Electronic Discrete Variable Automatic Calculator
b)Electronic Discrete Variable Automatic Computer
c)Electronic Data Variable Automatic Calculator
d)Electronic Data Variable Automatic Computer

5) Which was the first commercial computer?
a)Ferranti Mark 1
b)Analytical Engine
c)Difference Engine
d)Colossus

6) UNIAC stands for __________.
a)Universal Automatic Calculator
b)Universal Native Input Automatic computer
c)Universal Native Input Automatic calculator
d)Universal Automatic Computer

7) ENIAC stands for __________.
a)Electronic Numerical Integrator And Computer
b)Electronic Numerical Integrator And Calculator
c)Electronic Numerical Integrator Automatic Computer
d)Electronic Numerical Integrator Automatic Calculator

8) John Mauchly and J. Presper Eckert are the inventors of __________ computer.
a)UNIAC
b)ENIAC
c)EDSAC
d)Ferranti Mark 1

9) Who invented the punch card?
a)Charles Babbage
b)Semen Korsakov
c)Herman Hollerith
d)Joseph Marie Jacquard

10) In the late __________, Herman Hollerith invented data storage on punched cards that could then be read by a machine.
a)1860
b)1900
c)1890
d)1880

11)The processing speed of first generation computers was
a) milliseconds
b) microseconds
c) nanoseconds
d) picoseconds

12)In latest generation computers, the instructions are executed
a) Parallel only
b) Sequentially only
c) Both sequentially and parallel
d) All of above

13)Mark I is also known as
a) American Sequence Controlled Calculator
b) Automatic Sequence Calculating Controller
c) American Sequence Controlled Computer
d) Automatic Sequence Controlled Calculator

14)The basic architecture of computer was developed by
a) John Von Neumann
b) Charles Babbage
c) Blaise Pascal
d) Garden Moore

15)Which one of the following input device is user-programmable?
a) Dumb terminal
b) Smart terminal
c) VDT
d) Intelligent terminal

 

Answers:
1)b
2)c
3)a
4)b
5)a
6)d
7)a
8)b
9)c
10)d
11)a
12)c
13)d
14)a
15)d