10 MCQ of Paper-2(CS/IT) Part-3 For NIC|SSC Scientific Assistant|IBPS IT Officer Exam 2017

image_pdfimage_print

1)A virtual-memory block is known as page, and a virtual-memory miss is called a
a)Page miss
b)Hit miss
c)Page fault
d)Memory fault

2)_____ is the concept in which a process is copied into main memory from the secondary memory according to the requirement.
a) Paging
b) Demand paging
c) Segmentation
d) Swapping

3)If entry is 8 bytes long, each page table has 512 entries, and Opteron has 4 KB pages. Each of four level fields are 9 bits long, and page offset is 12 bits, then sign extended would be
a)16 bits
b)32 bits
c)64 bits
d)128 bits

4)The correspondence between the main memory blocks and those in the cache is given by _________.
a) Hash function
b) Mapping function
c) Locale function
d) Assign function

5)A process is thrashing if
a) it is spending more time paging than executing
b) it is spending less time paging than executing
c) page fault occurs
d) swapping can not take place

6)Main memory of a computer can act as a
a)Virtual memory
b)Main memory
c)Cache
d)Buffer

7)Swap space exists in
a) primary memory
b) secondary memory
c) CPU
d) none of the mentioned

8)The effectiveness of the cache memory is based on the property of ________.
a) Locality of reference
b) Memory localisation
c) Memory size
d) None of the above

9)Page table level that says if page has been modified, is known as
a)Presence
b)Read/write
c)Page size
d)Dirty

10)When a program tries to access a page that is mapped in address space but not loaded in physical memory, then
a) segmentation fault occurs
b) fatal error occurs
c) page fault occurs
d) no error occurs

 

Answers:
1)c
2)b
3)a
4)b
5)a
6)a
7)b
8)a
9)d
10)c

  • Shailesh Kumavat

    sir i studying mca but i am working experience experience web developer and customer handing account in automobile. IBPS RRB Scale-2 i will apply ? please ans ware me.. i was confuse .apply for IBPS RRB Scale-2 or IBPS RRB Scale-1

  • Naveen Chauhan

    I complete my payment for e- book but unable to download it.please mail it on my e-mail id.
    email-id: 1993naveenchauhan@gmail.com

  • siddharth

    Sir the Expected Examination date of NIELET Scientist and Scientific Assistant is First week of Oct 2017. Last time examination was held for the same post on 22 July 2017 and last date of the form was 14 July 2017.

    • Study Regular

      ok thanks for valuable news

      • siddharth

        My pleasure Sir…i m using your theory book of 352 pages for the preparation of NIELET Examination

        • Study Regular

          nielit exam level will moderate so practice questions also from timothy williams mcq book

          • siddharth

            Thanks Sir….

            But sir i have also an MCQs book of the Gate 2017…Made Easy…is it sufficient to creak the examination if we follow that gate MCQ books of Made Easy along with your book.

            Will you please provide pdf of MCQs for the examination on your website?

          • Upasana Verma

            @disqus_WNtNfUCTQH:disqus can you please provide me made easy MCQ pdf if you have.

          • siddharth

            msg me on my email