10 MCQ of Database For IBPS IT|SBI IT|SSC Scientific Assistant Officer Exam 2017

image_pdfimage_print

1)The ascending order of a data hierarchy is:
a)Bit – byte – record – field – file – database
b)Byte – bit – field – record – file – database
c)Bit – byte – field – record – file – database
d)Both (a) and (b)
e)None of The Above

2)Database management systems are intended to:
a)Eliminate data redundancy
b)Establish relationships among records in different files
c)Manage file access
d)Maintain data integrity
e)All of The Above

3)Which of the following is not characteristic of a relational database model?
a)Tables
b)Treelike structure
c)Complex logical relationships
d)Records
e)Fields

4)The relational data – base environment has all the following components except:
a)Users
b)Separate files
c)Data base
d)Query languages
e)Data base administrator

5)Which of the following is true of a network structure?
a)It is a physical representation of the data
b)It allows a many – to – many relationship
c)It is conceptually simple
d)It will be dominant data base of the future
e)None of The Above

6)A data dictionary doesn’t provide information about:
a)Where data is located
b)The size of the disk storage device
c)Who owns or is responsible for the data
d)How the data is used
e)Security and privacy limitations

7)Embedded pointer provide:
a)A secondary access path
b)A physical record key
c)An inverted index
d)All of The Above
e)None of The Above

8)Data items grouped together for storage purpose are called a:
a)Record
b)Title
c)List
d)String
e)None of The Above

9)The language used application programs to request data from the DBMS is referred to as the:
a)DML
b)DDL
c)Query Language
d)Any of The Above
e)None of The Above

10)A large computer information system maintains many different computer files. Which amongst them is called perpetual file?
a)Specialized File
b)Log File
c)Master File
d)History File
e)None of The Above

 

Answers:
1)c
2)e
3)b
4)b
5)b
6)b
7)a
8)a
9)a
10)c

  • Sonu Verma

    Q.9 – Language used to request (fetch/access) data from database is query language.
    Language used to manipulate data in database is DML-Data Manipulation language.